fredag 8. juli 2016

Utskudd vrs. 2.0 -- Fysisk bok!

Det at jeg for en stund siden valgte å putte energi i å lage et nytt omslagsbilde til "Utskudd", blåste på en måte nytt liv i hele boka. Jeg er nå 31 år, men skrev den opprinnelig som 19-åring. Åpenbart har den gjennomgått noen revisjoner i årenes løp, men ikke i samme store grad som f.eks "Petter fra Oslo" (som jeg for øvrig skrev førsteutkastet til som 17-18-åring). Greia er jo den at siden Utskudd er skrevet av en mye yngre versjon av meg selv, er det litt som om det er best om den bare er som den er, uten at den jeg er nå blander seg for mye inn i hva det enn var jeg babla om på den tiden. Ikke vil jeg egentlig pese no' mer med den jævla boka, heller, etter alle disse åra, men du veit ...

... som sagt, da den fikk nytt cover resulterte det også i at romanen i seg selv økte i verdi. Og da slapp jeg så klart ikke unna den neste tvangstanken: Skal jeg oppdatere coveret jeg jo oppdatere teksten også! 

Sant skal sies, det er flere skriveleifer i den nåværende ebokutgaven av boka enn jeg liker å innrømme. Dette fikses derfor opp i nuh, og er ferdig om noen uker.

Jaja, du fikser og fikser, men hva - skal Utskudd bli fysisk bok nå, da, liksom?

Oh yes! Skal man først gi boka nytt cover og korrekturlese hele manuset på nytt, så kan man like gjerne gjøre litt ekstra for å tilgjengeliggjøre verket for et større publikum. Langt ifra alle bryr seg om å lese elektroniske bøker - man når ut til mange flere ved å publisere boka også som fysisk bok.

Fullt bokomslag til papirversjonen
En ebok har kun forside, mens en vanlig bok i tillegg har bakside. Etter litt dilling, dalling og dulling i GIMP har jeg kommet fram til at coveret skal være cirka som dette: 
Og hva som må endres før jeg syns den er klar for endelig utgivelse i sitt nye format finnes ut av neste gang, når vi tar en første titt på det fysiske testeksemplaret av papirboka. 

4 kommentarer:

 1. Det kan jo fort bli en ny bok når man begynner å bearbeide en såpass gammel tekst, eller gammel og gammel, i alle fall har du sikkert utviklet deg mye som menneske og skribent siden boka ble til. Hvordan realiserer du denne papirboka?

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ekstremt mye har skjedd siden den gang, men det er jo også litt av det som er ålreit med boka; den handler om en 19-åring, _skrevet_ av en 19-åring, i førsteperson.

   Hadde jeg skrevet samme boka på nytt nå, hadde utvilsomt selve skrivehåndverket vært bedre (f.eks historieoppbygning, karakterutvikling, setningskompleksitet, -variasjon og -flyt, for å nevne noen), men jeg-stemmen ville kanskje ikke føles like autentisk som tilhørende en 19-åring. Derfor fikser jeg skrivefeil og de verste paragrafene, men lar mesteparten stå som det står.

   Uansett, til papirbokmanifestasjonsprosessen (haha) prøver jeg nå ut CreateSpace. Kan ikke uttale meg spesielt om det ennå, før jeg faktisk har vært igjennom hele prosessen en gang. Skal helt klart skrive om det når startskuddet for papir-Utskudd avfyres om en liten stund :)

   Slett
 2. Hei! Sikkert spennende å ta tak i gammelt manus. Klart at teksten måtte få et løft når omslaget ble nytt. Det ser forresten fint ut, uten at jeg i farten husker forrige versjon. Jeg har også et par gamle tekster som jeg har våært på nippe til å hente fram igjen, men foreløpig har jeg greid å styre unna. Må få unna litt nytt først. God helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hola, Mr. Creature!

   Det er i hvert fall digg å få unnagjort saker som har gnagd i bakhodet i lang tid, men som jeg (u?)frivillig har valgt å selvhypnotisere meg vekk fra å gjennomføre nettopp fordi det er mer inspirerende å jobbe med nye ting, haha!

   Men for all del, (jeg innbiller meg at) setningene jeg skriver i dag er bedre enn setningene jeg skrev i går, så nytt er best .. så lenge det faktisk FULLFØRES :)

   Slett