søndag 21. august 2016

Utskudd vrs. 2.0 - Endelig finito!YA-boka mi "Utskudd" er herved ferdig og publisert som fysisk bok, noe som har vært en lærerik og interessant prosess å være igjennom - selvpubliseringsmessigsett. Når man skal selvpublisere finnes det utallige verktøy "der ute" for hvordan det kan gjennomføres, og det gjelder å grave fram de mest optimale, de som gir best resultat på enklest og mest effektiv måte. Når det kommer til utgivelse av papirbøker (les: pocket), så kan jeg nok nå trygt si å ha funnet en av de - eller den - beste metoden(e).

Kjapp re-cap

Dette lille eventyret begynte tidligere i år, da jeg plutselig fikk lyst til å oppgradere det ekstremt u-pene omslagsbilde til eboka Utskudd, som jeg opprinnelig selvpubliserte for et par år siden. Covertransformasjonen ble som følger:


Deretter, med det splitter nye omslagsbildet intakt, var det rett og slett for jævlig å ikke oppdatere teksten i samme slengen - du veit, luke ut x antall skriveleifer, språkvaske en smule, og lignende oppfikserier. Da begynte jo plutselig teksten å bli såpass ålreit at jeg ville gjøre noe mer med boka, og bestemte meg da for å sjekke ut hvilke muligheter som finnes for selvpublisering av fysiske bøker. Og voilá, print-on-demand-tjenesten CreateSpace åpenbarte seg i en himmelsk visjon utenfor tid og rom.

Tjenesten er en underdivisjon av Amazon, og inkluderer gode muligheter for valg av bokformat, nedlasting av maler med dimensjoner for omslagsbilde og teksten, etc. Neste gang det er på tide å selvpublisere en fysisk bok, skal jeg gå mer i dybden på hvilke trinn prosessen innebærer - måtte bare gjøre det en gang på "egenhånd" først, for å være sikker på at det er noe vits å skryte av.

Nå som en fysisk bok kom på banen, måtte omslagsbildet oppgraderes til å i tillegg omfatte en bakside. Som tenkt, så gjort:


Etter at man har lastet opp både materie og cover til CreateSpace, og sjekket i online previeweren deres at alt ser bra ut, må boka sendes inn til sjekk. Dette tar omtrent 24 timer. Du får da mulighet til å enten bestille et proof-eksemplar for gjennomlesing og en siste sjekk før endelig publisering, eller du kan ta sjansen på å publisere med én gang.

Jeg valgte da å bestille proof, noe som viste seg å være svært smart. Noen siste skjønnhetsfeil måtte ordnes opp i, samt diverse annet - bestille ISBN spesifikt for den fysiske utgivelsen, osv. Og nå, er det over. Boka er faktisk ferdig.

Her og nå

Nå som Utskudd er publisert, både som elektronisk og fysisk bok, er det morsomt å blant annet se endringene på forfattersiden min på Amazon, og boksiden. Fordi CreateSpace eies av Amazon, har det som tidligere var kindle-boksiden nå sømløst blitt oppdatert til å også inkludere pocketboka:

https://www.amazon.com/Ben-Ormstad/e/B00ISUWGCO/


https://www.amazon.com/Utskudd-Norwegian-Ben-Ormstad/dp/8299959586

I tillegg har nå kundene mulighet til å lese et kapittel eller to før de kjøper boka i enten eboka eller papirversjonen, noe som gjør at de kan se forskjellen på tekstformateringen i hver av versjonene.

Videre koster ikke den fysiske boka mer enn $9.9, hvilket blir omtrent 81,- Med frakt burde totalsummen ende på under 150,-, noe som da er cirka like billig eller i de fleste tilfeller faktisk billigere enn pocketbøker man kjøper i bokhandelen, pluss at jeg som forfatter tjener mer på hvert solgte eksemplar enn hva som er vanlig via et tradisjonelt forlag. Transaksjonen blir dermed vinn-vinn for alle parter. Helt genialt.

Summa summarum, konklusivt, til slutt ..

Det har som sagt vært en lærerik prosess, og svært morsomt å gjøre alt selv - fra tekstformatering til omslagsdesign. Noe som absolutt anbefales for andre som ønsker å selvpublisere fysiske bøker, men som ikke vil betale for en haug eksemplarer de kanskje ikke får solgt, men snarere ønsker at bøkene automatisk skal trykkes opp en og en etter hvert som bestillingene kommer.

Hvis du bestemmer deg for å være så sinnsykt konge at du kjøper et eksemplar av pocketversjonen av Utskudd, vil det være en enorm glede om du dropper innom her med en kommentar om hvordan bestillingsprosessen var. Hvor fort mottok du boka fra du bestilte den? Hvor mye kom portoen på? Var det stress å få den i postkassen? Hva syns du om kvaliteten på selve materialet, sidene og omslaget? Osv. Trykk i så fall på bildet under for å gå til bokas hjemsted, og jeg ønsker deg en god lesestund :)


https://www.amazon.com/Utskudd-Norwegian-Ben-Ormstad/dp/8299959586

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar