søndag 7. februar 2016

5. og 6. Opprette eget forlag samt ISBN for den spesifikke utgivelsen

I dette innlegget velger jeg å ta for meg både punkt nr. 5 og 6 fra Huskeliste for selvpublisering av ebok. Dette fordi ønsket om å opprette sitt eget forlag stort sett går hånd i hånd med ønsket om å selvpublisere sin første ebok (eller, for all del, innbundet). Vi skal derfor nå først ta en liten titt på hvordan du ordner ditt eget forlagsnummer, og deretter isbn-delen av saken. Forresten, begge deler er helt gratis.

Opprette eget forlag = Skaffe forlagsnummer

På Nasjonalbibliotekets nettsider, spesifikt HER finner du informasjon om ISBN og hvilke dokumenttyper som skal ha ISBN. Du kan nå enten registrere både ditt eget forlag og første tittel samtidig, eller søke om ISBN kun for din neste utgivelse. La oss først anta du ikke allerede har forlagsnummer. Velg derfor Registreringsskjema for nye forleggere/utgivere . Her er et eksempel på ferdigutfylt skjema:


Det er helt greit å skrive at du forventer 10 utgivelser dette året, selv om du ikke klarer å utgi så mange. Når du da etter hvert utgir nye publikasjoner, vil det allerede eksistere ferdigopprettede ISBN som venter på deg. Etter at skjemaet er ferdig utfylt og sendt avgårde, tar det ikke altfor lang tid før du får en mail med forlagsnummeret og ISBN for din første publikasjon.

La oss nå se på ISBN:


International Standard Book Number

Nå er det på tide å ordne ISBN (internasjonalt standard boknummer) til eboka di. Dette er helt gratis og gjøres gjennom Nasjonalbibliotekets nettside www.nb.no. Her kan vi lære følgende om ISBN:

Nummersystemet er en tallkombinasjon som gjør det mulig å identifisere enhver bok, og er svært nyttig både i bibliotek- og bokhandelsammenheng. ISBN danner også grunnlaget for GTIN / EAN (strekkodemerking) av bøker.

ISBN  du ha skal du få publisert dine hellige kråketegn i en eller annen nett-ebokhandel. Heldigvis er det en grei skuring å ordne - selv tippoldemor klarer det med bind for øya! 

Du har nå allerede et forlagsnummer, og velger isteden følgende: Skjema for utgivere som allerede er tildelt forlagsnummer . Husker du ikke forlagsnummeret ditt, kan du søke det opp her

Når jeg nå–sammen med deg–publiserer en egen ebok ("Platon og Aristoteles - En dialog"), ser mitt ferdigutfylte skjema slik ut:


Deretter trykker du enkelt og greit på Send opplysningene til ISBN-kontoret-knappen, og du vil øyeblikket få opp en bekreftelse på at opplysningene er mottatt:


Finito! Nå er det bare å smøre seg med en dråpe tålmodighet. Tiden kan variere fra noen timer opp til et par dager før du mottar ditt flunkende nye ISBN på epost. Den ser ca. slik ut:


Du er nå klar for å formatere teksten i henhold til ønskede retningslinjer, samt innsending av mester- og/eller makkverket ditt til et eller annet nettsted som bedriver slik publiseringsvirksomhet. Gå tilbake til min Huskeliste for selvpublisering av ebok for å velge det (for deg) neste aktuelle punktet i selvpubliseringsprosessen.


2 kommentarer:

 1. Hei. Sliter ganske mye med sjangrer som essay, artikkel, novelle, dikt også videre. Kan du gi meg tips om en bok, film eller noe annet som særlig tar for seg hvordan å skrive artikkel. Har aldri før skrevet artikkel, men siden det fort kan dukke opp eksamen ønsker jeg meg å lære flest mulige sjangrer for å oppnå best mulig resultat. Hilsen meg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Nikko!

   Beklager seint svar, men av en eller annen grunn la jeg ikke merke til kommentaren før nå. Har i alle fall gravd litt rundt på Amazon og søkt fram noen korte, billige bøker/ebøker som muligens kan være til hjelp når du skal skrive følgende:

   Artikkel:
   - ARTICLE WRITING: A Comprehensive Guide For Beginners: http://amzn.to/1WyAhg6

   Essay:
   - Planning Your Essay: http://amzn.to/1Seo4aR
   - First Class Essays: The 24hour Roadmap Method: http://amzn.to/1YAIdf4

   Novelle:
   - SHORT STORY: From FIRST Draft to FINAL Product: http://amzn.to/1WyAcJi

   Dikt:
   - How To Write Poetry: A Resource for Students and Teachers of Creative Writing: http://amzn.to/22EddvY


   Hvis ingen av disse hjelper, så gir de deg kanskje noen ideer til andre, relaterte ting å søke på for å finne informasjonen du trenger.

   Slett